ponedeljek, 11. junij 2012

Digitalni certifikat SIGEN-CA

Kaj je digitalni certifikat in čemu služi?



Digitalni certifikat je elektronski dokument, ki ga lahko imenujemo tudi elektronska osebna izkaznica. V Sloveniji ga izdaja podjetje SIGEN-CA in je sestavljen iz dveh ključev katerih minimalna dolžina je 2.048 bitov. Spletno digitalno potrdilo je sestavljeno iz dveh ključev in sicer: - Javni ključ, kateri se hrani pri izdajatelju digitalnega potrdila - Zasebni ključ, kateri se hrani programsko ali strojno pri imetniku digitalnega potrdila. Služi nam za šifriranje in dešifriranje, digitalno podpisovanje, za izmenjavo podatkov z institucijami digitalne uprave in za varno komuniciranje med imetniki potrdil. Uporablja se lahko tudi za storitve in aplikacije pri katerih se zahteva uporaba digitalnih potrdil overitelja na Ministrstvu za javno upravo. Ta certifikat je za fizične osebe brezplačen, pridobimo pa ga tako, da izpolnimo obrazec, ki ga najdemo na spletni stani http://www.sigen-ca.si/obrazci-fo.php nato pa ob preložitvi e-mail naslova, osebnega dokumenta in obrazca, ki smo ga izpolnili oddamo na Upravni enoti. Referenčno številko pridobimo po elektronski pošti, avtorizacijsko kodo pa po pošti. Če imetnik posumi, da njegov privatni ključ ni več varen, ga mora preklicati. V primeru zamenjanih podatkov identitete, se lahko tudi označi za neveljavnega.


Pravni pomen digitalnega certifikata.


Pravno podlago (pomen) digitalnega certifikata najdemo v Zakonu o elektronskem poslovanju in elektronskem zapisu (ZEPEP). V tem Zakonu je zapisano, da je varen elektronski podpis, overjen s kvalificiranim potrdilom glede podatkov v elektronski obliki, enakovreden lastnoročnemu podpisu ter ima zaradi tega enako veljavnost in dokazano vrednost. Iz tega potem sledi, da je elektronsko podpisovanje z digitalnim potrdilom pravno enakovredno običajnemu papirnemu poslovanju, tudi na področju elektronskega poslovanja v upravnih, sodnih in drugih postopkih, ki so povezani z upravo.


Namestitev digitalnega potrdila.


1. Najprej gremo na naslov, kjer smo zaprosili za digitalni podpis. Jaz sem zaprosila pri SIGEN-CA. Na stran za prevzem potrdila.




2. Nato napišemo referenčno številko in avtorizacijsko kodo. To so številke, katere smo dobili po pošti in preko elektronske pošte.




3. Potem izberemo dolžino ključa in kliknemo pošlji.


4. Nato se nam prikaže okence ''Prenos digitalnega potrdila'', kjer označimo zahteve, ki jih posameznik želi.


5. Prikaže se nam okence, ki nas vpraša če bi naredili varnostno kopijo, kjer kliknemo v redu. In tako naredimo varnostno kopijo, ki jo shranimo na USB ključ.


6. Nato gremo na zavihek ''Orodja'' in izberemo ''Možnost'', kjer izberemo ''Napredno'' in preglej digitalni podpis, kjer najdemo svojega (dobimo desni okvirček), potem kliknemo v redu.


7. Prikaže se nam okence, kjer napišemo svoje geslo in nato klikamo vsa okenca z ''v redu''. KO pridemo do konca je končana namestitev digitalnega potrdila.


VIRI:


http://www.sigen-ca.si/predstavitev-SIGEN-CA.php

http://www.arhiv.mju.gov.si/






Ni komentarjev:

Objavite komentar