sreda, 13. junij 2012

Osnovni pojmi

Osnovna enota informacije je bit, ki izhaja iz angleške besede Binary Digit. Bit je številčno mesto v dvojiškem številčnem sistemu in ima le dve vrednosti. Za njegov opis uporabljamo števili 0 in 1, kaj pa ti števili pomenita, pa je stvar dogovora oziroma koda, ta koda pa ima smisel le za tistega ki kodo pozna.


Byte je sestavljen iz 8 bitov in omogoča predstavitev ene od 256 vrednosti. Primer: bit ima le dve možnosti, tako kot pri kovancu 0 = cifra 1 = mož, da pade eno ali drugo pa je povsem enaka verjetnost.


Več bitov skupaj tvori digitalno besedo, s katero opišemo informacijo. Za vrednotenje digitalne besede, pretvorimo njeno vrednost v desetiško tako, da seštejemo prispevke posameznega bita.


Vsaka digitalna beseda ima sporočilno sposobnost, ki nam pove koliko različnih dogodkov lahko kodiramo z digitalno besedo oz. koliko stanj zmore. Primer: Digitalna beseda z d biti ima s sporočilno sposobnost: 8 bitna beseda ima sporočilno sposobnost 256, 16 bitna digitalna beseda pa 65.536, itd. Sporočilo stanj digitalne besede je njena sporočilna sposobnost. Koliko stanj je zmožna opisati digitalna beseda v dvojiškem številčnem opišemo z enačbo :

Količina informacije digitalne besede je enaka njenemu številu bitov d. Merska enota za količino informacije je bit. Digitalna beseda, ki nam poda informacijo o i-tem stanju sistema, nam to stanje v popolnosti opiše. Količina informacije je odvisna od tega, koliko stanj n ima sistem.


VIRI:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Bit

http://sl.wikipedia.org/wiki/Bajt

http://www.ecnm.si/e-gradivo/KIT/koliina_informacije.html

Peter Šuhel, Alois Paulin, Peter Šuhel ml.: Uvod v informatiko, Ljubljana, Novo mesto, Nova Gorica, 2011

Ni komentarjev:

Objavite komentar