sreda, 13. junij 2012

LibreOffice

KODNA TABELA


Črke in drugi znaki so v računalniku predstavljeni s pomočjo tabele, imenovane kodna tabela ali kodni razpored , ki povezuje grafično predstavitev nekega znaka z njegovim binarnim zapisom. Tako znaku za veliko črko A pri nekaterih kodnih tabelah ustreza desetiško število 65. Kot je v računalništvu navada, moramo biti pazljivi in se prepirati, v katerem številskem sistemu je navedeno število: razen desetiškega sistema se uporabljata se osmiški in šestnajstiški ter v izpisih redko dvojiški.

Načini, kako slovenske znake predstaviti v računalniku, se močno razlikujejo, kar je tudi vzrok za mnoge težave s prenosljivostjo besedil. V uporabi je veliko število različnih kodnih tabel.
Kodne tabele so enozložne (enobytne) ali večzložne (večbytne) glede na to, kako je največ dolg zapis enega znaka. Enozložne (enobytne) tabele se nadalje delijo na sedembitne, kjer znaku sme pripasti največ desetiška številka 127, in na osembitne, ki vključujejo tudi znake med vključno mestoma 128 in 256.




LASTNOSTI PISARNIŠKE ZBIRKE LibreOffice 
  • je brezplačna in odprto kodna pisarniška zbirka
  • nima jezikovnih ovir - je na voljo v številnih jezikih
  • ponuja šest s funkcionalnostjo bogatih programov za vse vaše potrebe po izdelavi dokumentov in obdelavi podatkov: Writer, Calc, Impress, Draw, Math in Base
  • enostaven za namestitev in uporabo
  • zna brati in pisati zapise programov Microsoft Office, kot tudi izvažati v zapisu PDF
  • je tudi prilagodljiv, saj ga lahko enostavno razširimoz brezplačnimi dodatki, ki ustrezajo našim, navadam in potrebam

NAMEN IN ZMOŽNOSTI PROGRAMSKEGA PAKET CALCULATOR



CALC je program za preglednice. Začetniki ga spoznavajo kot intuitivnega in enostavnega za učenje.


Formule v naravnem jeziku omogočajo ustvarjanje formul z besedami (npr. "prodaja – stroški" oz. "sales - cost").


Gumb za pametno vsoto samodejno vstavi funkcijo vsote ali vmesne vsote, odvisno od konteksta.


Čarovniki nas vodijo skozi izbiro in uporabo obširnega nabora naprednih funkcij za preglednice ali pa prenos predloge z našega skladišča razširitev za instant preglednične rešitve.


S Slogi in oblikovanjem lahko na enostaven način uporabimo možnosti prilagodljivega oblikovanja celic, vključno s prostim sukanjem vsebine, predlogami, ozadji, robovi in še mnogo drugega. Zahvaljujoč predlogam z vgrajenimi funkcijami, ki nam omogočajo osredotočanje na svoje resnično delo, lahko postanemo sam svoj izvedenec za preglednice.


Upravitelj scenarijev omogoča analizo "kaj če ..." s pritiskom na gumb - npr. primerjamo donosnost glede na višje / srednje / nižje napovedi prodaje.


Komponenta reševalca omogoča reševanje problemov optimizacije, kjer potrebno optimalno vrednost določene celice v preglednici potrebno izračunati glede na omejitve, podane v drugih celicah.


Vzpodbujamo soavtorstvo pri preglednicah s podporo več uporabnikom v programu CALC. Če preglednico postavimo v skupno rabo z drugimi uporabniki, ti enostavno dodajajo svoje podatke preglednici. Lastnik preglednice lahko nato enostavno nove podatke integrira z le nekaj kliki. Ta funkcija sodelovanja pomaga pri izogibanju sporom pri urejanju.



PREDSTAVITEV V LibreOffice Impress


VIRI:

http://sers.s-sers.mb.edus.si/gradiva/w3/omrezja/52_predstavtitveni/03_tabele.html

http://sl.wikipedia.org/wiki/LibreOffice

http://sl.libreoffice.org/pisarniski-paket/calc/

Ni komentarjev:

Objavite komentar